2011. december 18., vasárnap

Bejgli (ahogy a mamám készíti)


Hozzávalók:

60dkg liszt
18dkg zsír
1 tojás
csipet só
fél élesztő
tejföl

Élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi tejföllel, hogy ne törjön. Négy cipóra osztjuk és egy órát pihenni hagyjuk.

Töltelék: (1 rúdhoz)

15dkg mák/dió
15dkg cukor
15dkg főtt tört krumpli
1dl tej
vaníliás cukor
citromhéj
mazsola

A tejjel felfőzzük a diót/mákot, cukrot, utána ízlés szerint beleszórjuk a vaníliás cukrot, citromhéjat, mazsolát és hozzáadjuk a kihűlt krumplit.
A cipót kinyújtjuk kb fél centi vastagra rásimítjuk a tölteléket, feltekerjük az oldalát megszurkáljuk. Tepsibe sorakoztatjuk és lekenjük tojással. Előmelegített sütőbe dugjuk, ha a teteje piros, kész.

A fenti arányokkal dolgozva a végeredmény rengeteg töltelék minimális tésztába csomagolva. A krumplitól pedig még újév után is puha marad. Sütéshez nem tudok időt és hőfokot adni, mert a mamámnak hagyományos gázsütője van és érzésre süt, én is így tanultam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése